Cel |
uzyskanie umiejętności zawodowych niezbędnych przy wykonywaniu zawodu kelnera |
Czas trwania |
40 godzin |
Wymagania |
wykształcenie podstawowe, ukończony 18 rok życia |
Zakres |
profesjonalna obsługa klienta w gastronomii, samodzielne przygotowanie gorących przekąsek w obecności klienta, nakrywanie stołów do różnego rodzaju przyjęć i bankietów, znajomość zasad pracy w barze zajęcia praktyczne: obsługa gości: przyjęcia i imprezy okolicznościowe ,serwis specjalny, układanie i tworzenie karty dań, bielizna stołowa, ustawianie, nakrywanie, dekoracje stołów, praca przy stole gościa (trenażowanie, filetowanie, flambirowanie) |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
Ciechanów
Tel.: 23 672 75 86
biuro@zdzciechanow.com.pl
Płock
Tel.: 24 264 60 84
ckplock_kursy@zdz.edu.pl
Siedlce
Tel.: 25 632 63 82
info@zdz.siedlce.pl
Warszawa-Podwale
Tel.: 22 831 83 48
podwale@zdz.edu.pl
Wyszków
Tel.: 29 742 42 54 w.203
ckwyszkowkursy@zdz.edu.pl
|
Formularz kontaktowy
Cel |
poznanie zasad żywienia, organizacji produkcji, przepisów kulinarnych |
Czas trwania |
od 120 do 144 godzin |
Wymagania |
wykształcenie podstawowe, dobry stan zdrowia /badanie na nosicielstwo/ |
Zakres |
organizacja produkcji, zasady żywienia, towaroznawstwo spożywcze, maszyny i urządzenia, surowce gastronomiczne, zajęcia praktyczne :techniki sporządzania dań podstawowych, techniki sporządzania zup, dodatki do zup; przekąski, wypiek ciast, desery i napoje, potrawy specjalistyczne, ekspedycja potraw; przestrzeganie zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), system HACCP |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
Ciechanów
Tel.: 23 672 75 86
biuro@zdzciechanow.com.pl
Kutno
Tel.: 24 253 37 42
ckkutno@zdz.edu.pl
Legionowo
Tel.: 22 774 58 69
legionowo@zdz.edu.pl
Płock
Tel.: 24 264 60 84
ckplock_kursy@zdz.edu.pl
Siedlce
Tel.: 25 632 63 82
info@zdz.siedlce.pl
Warszawa-Podwale
Tel.: 22 831 83 48
podwale@zdz.edu.pl
Wyszków
Tel.: 29 742 42 54 w.203
ckwyszkowkursy@zdz.edu.pl
|
Galeria |
Pracownia gastronomiczna
|
Formularz kontaktowy
KUCHARZ- KURS PRZYGOTOWUJĄCY DO EGZAMINU CZELADNICZEGO, POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE
Cel |
teoretyczne i praktyczne przygotowanie do egzaminu na tytuł czeladnika dzięki uzyskaniu umiejętności zawodowych niezbędnych przy wykonywaniu zawodu kucharza |
Czas trwania |
I. 30 godz. ogólny kurs teoretyczny: usystematyzowanie i/lub uzupełnienie wiedzy z zakresu zagadnień ogólnych, których znajomość jest wymagana podczas egzaminów kwalifikacyjnych, rachunkowość zawodowa i dokumentacja działalności gospodarczej, zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej, podstawowe zasady ochrony środowiska, podstawowe przepisy prawa pracy, podstawowe zagadnienia prawa gospodarczego i zarządzania przedsiębiorstwem.
II. 150 godz. kurs zasadniczy:
1. 60 godz. zajęcia teoretyczne zawodowe: organizacja produkcji, zasady żywienia, towaroznawstwo spożywcze, maszyny i urządzenia, surowce gastronomiczne
2. 90 godz. zajęcia praktyczne zawodowe:
techniki sporządzania dań podstawowych, techniki sporządzania zup, dodatki do zup; przekąski, wypiek ciast, desery i napoje, potrawy specjalistyczne, ekspedycja potraw; przestrzeganie zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), system HACCP.
W zależności od posiadanych kwalifikacji i wiedzy teoretycznej klienta, istnieje możliwość uczestnictwa w wybranej części kursu. |
Wymagania |
posiada świadectwo ukończenia gimnazjum albo ośmioletniej szkoły podstawowej |
Zakres |
Towaroznawstwo. Zasady żywienia. Rachunek zawodowy. Organizacja produkcji. Podstawowe zasady HCCP. Zajęcia praktyczne z gotowania : potrawy z mięsa: drobiowego, wieprzowego ,z ryb. Wyroby mączne, potrawy kuchni włoskiej, meksykańskiej, śródziemnomorskiej i polskiej. Potrawy z jaj, potrawy dietetyczne i wegetariańskie |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |
Miejsce szkolenia |
Warszawa-Podwale
Tel.: 22 831 83 48
podwale@zdz.edu.pl
|
Formularz kontaktowy
KUCHNIA ŚWIĄTECZNA I OKAZJONALNA
PRZESTRZEGANIE ZASAD DOBREJ PRAKTYKI HIGIENICZNEJ (GHP) i DOBREJ PRAKTYKI PRODUKCYJNEJ (GMP) - moduł
ZASADY, REGUŁY i WDRAŻANIE SYSTEMU HACCP W ZAKŁADACH PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO - moduł
Cel |
właścicieli firm zajmujących się produkcją i obrotem żywności, kierowników produkcji, pełnomocników ds. jakości oraz wszystkich osób, które współpracują przy wdrażaniu systemu HACCP |
Czas trwania |
8 godzin, 1 dzień |
Wymagania |
aktualne badania na nosicielstwo |
Zakres |
prawodawstwo w UE i Polsce w zakresie produktów spożywczych, bezpieczeństwo i jakość zdrowotną żywności w świetle przepisów krajowych, jakość żywności, systemy zapewnienia jakości w przetwórstwie żywności, wymagania techniczne i higieniczne dla zakładów w świetle wprowadzania HACCP, podstawowe pojęcia i definicje stosowane w systemie HACCP, rodzaje i charakterystykę zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności, rodzaje i charakterystykę zagrożeń chemicznych, rodzaje i charakterystykę zagrożeń fizycznych, etapy wprowadzania systemu HACCP, zasady systemu HACCP, zasady opracowywania schematów blokowych procesów technologicznych, analizę zagrożeń i oszacowanie ryzyka za pomocą „drzewa decyzyjnego”, ustalenie krytycznych punktów kontroln (CCP), wartości parametrów, krytycznych i ich tolerancji, opracowanie procedur monitorowania, określanie działań korygujących i weryfikacji systemu, zasady tworzenia dokumentacji, korzyści i trudności wynikające z funkcjonowania systemu HACCP. Istnieje możliwość dołączania modułu do kursów: • kasy fiskalne • barman • kelner • kucharz • dietetyka w żywieniu |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia |
zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu ważne przez 5 lat |
Miejsce szkolenia |
Ciechanów
Tel.: 23 672 75 86
biuro@zdzciechanow.com.pl
Garwolin
Tel.: 25 682 29 11
garwolin@zdz.edu.pl
Kutno
Tel.: 24 253 37 42
ckkutno@zdz.edu.pl
Legionowo
Tel.: 22 774 58 69
legionowo@zdz.edu.pl
Siedlce
Tel.: 25 632 63 82
info@zdz.siedlce.pl
Warszawa-Podwale
Tel.: 22 831 83 48
podwale@zdz.edu.pl
Wyszków
Tel.: 29 742 42 54 w.203
ckwyszkowkursy@zdz.edu.pl
|
Formularz kontaktowy
|