Nauka w Technikum Usługowym Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Warszawie w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego T.6 Sporządzanie potraw i napojów trwa 1 rok. Zajęcia odbywają się w soboty  i niedziele co dwa tygodnie. Egzamin odbywa się we wrześniu.

Po ukończeniu nauki  słuchacz m. in.:

  • klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
  • dobiera odpowiednie warunki i metody przechowywania i utrwalania żywności;
  • określa zagrożenia, które mają wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności;
  • dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów i przestrzega zasad racjonalnego wykorzystania tych surowców;
  • stosuje receptury gastronomiczne i sporządza półprodukty oraz potrawy i napoje;
  • opracowuje nowe receptury gastronomiczne;
  • porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje.

Po ukończeniu nauki słuchacz posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza, a ponadto planuje, organizuje i wykonuje usługi związane z gastronomią,  może więc znaleźć zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, hotelach, zajazdach, sanatoriach, domach wypoczynkowych, jadłodajniach, stołówkach. Jest także przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Podczas nauki słuchacze , oprócz realizacji zajęć obowiązkowych, wynikających z programu nauczania,  uczestniczą w warsztatach i pokazach organizowanych w restauracjach przez kucharzy z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni WACS - World Association of Chefs Societies. Tematyka warsztatów obejmuje m. in. nowoczesną aranżację potraw na talerzu, przygotowanie potraw wegetariańskich i fit, gotowanie zgodne z zasadą Slow Food, kuchnię fusion i elementy kuchni molekularnej, przygotowanie mięs, ryb i warzyw metodą sous vide.

Zajęcia prowadzą praktycy w zawodzie.